Meer wetenschap dan romantiek
Alicantese wijn komt uit twee afgebakende gebieden: La Marina aan de noordkust boven Benidorm, waar ze overwegend witte wijn maken van muskaatdruiven, en Vinalopó in het zuiden, op de oevers van de gelijknamige rivier, waar vooral monastrelldruiven worden verbouwd voor rode wijn. Het wemelt er van de wijnhuizen tussen de wijngaarden waar u veelal met open armen wordt ontvangen. Een van de modernste is El Sequé bij het dorpje Pinoso. Bij de productie komt meer wetenschap dan romantiek kijken: het gisten gebeurt in kolossale roestvrijstalen vaten, in een steriel lab wordt de kwaliteit gecontroleerd, en het proeflokaal lijkt op de lobby van een designhotel. Vooruit, een beetje romantiek is er nog wel: in de kelder liggen de eikenhouten vaten waarin de topwijn, El Sequé, een jaar rijpt. Die slobber je dan ook niet zomaar weg: in Nederland kost een fles 30 euro. Hier betaalt u bijna een tientje minder! Liever een meer traditionele ervaring? Bezoek dan Casa Cesilia in Novelda, waar u niet alleen wijn kan proeven, maar ook uitstekend kan eten.
Wijnadressen in Alicante-stad
Voor een goed glas Alicantese wijn hoeft u niet per se de provincie in, ook in de stad is het steeds beter te vinden. Het populaire El Portal Taberna & Wines (Calle Bilbao) biedt keuze uit tientallen tapas, driehonderd wijnen en vier sommeliers. La Taberna del Gourmet (Calle San Fernando) serveert trendy tapas, verse vis en ruim twintig Alicantese wijnen. Elk jaar in juni is er een wijnfestival in het archeologisch museum MARQ. Een voorraadje voor thuis inslaan? Dan naar wijnwinkel Vino y Más (Calle San Francisco) met keuze uit ruim vijftig Alicantese wijnen. Neem ook een flesje Fondillón mee, de typisch Alicantese halfzoete dessertwijn.