Paleis met een rijk verleden
Spraakmakende bals, diplomatieke recepties en diners voor illustere gasten zoals Napoleon Bonaparte – tussen de muren van het Palazzo Reale hebben zich belangrijke momenten in de geschiedenis van de republiek van Genua afgespeeld. Het stadspaleis werd halverwege de 17de eeuw gebouwd voor de familie Balbi, die rijk was geworden door de handel in textiel en zijde. Vanuit deze nieuwe wijk, La Strada Nuova, hadden de welvarende kooplieden het beste uitzicht op hun schepen in de lager gelegen haven. Toen de Balbi het pand 50 jaar later moesten verkopen wegens geldproblemen, nam een andere bekende familie uit Genua er haar intrek, de familie Durazzo. Die bouwde de stadvilla steeds verder uit, met veel barokke elementen. In 1730 kwam er zelfs een spiegelzaal naar het voorbeeld van Versailles. In de 19de eeuw werd het palazzo een tweede residentie van de hertogen van Savoye, die in die tijd tevens de koningen van Sardinië waren. Aan hen dankt het paleis dan ook zijn naam reale, ‘koninklijk’.
Fresken, Kronleuchter und Blattgold
De Savoye-dynastie bewoonde het stadspaleis tot 1919. De meeste stukken in het huidige museum waren het bezit van deze familie. Behalve kroonluchters en barokke meubels zijn er meer dan 200 schilderijen in de villa, waaronder een Tintoretto en twee werken van Antony van Dyck. De kamers en zalen zijn nog nagenoeg in oorspronkelijke staat en geven een mooie indruk van hoe een aristocratische familie leefde in Genua. Er staat nog een antiek houten rijtuig bij de ingang en een kastdeur leidt naar een discreet altaar. Maar de show wordt gestolen door de uitbundige fresco’s op de plafonds, die deze villa haar uitgesproken Italiaanse karakter geven.
Uitzicht op de tuin en haven
Mooie afsluiter van een bezoek aan het Palazzo Reale is een wandeling over het dakterras. Dat geeft een weids uitzicht over de haven met hoge dokkranen en de monumentale vuurtoren La Lanterna. Prachtig is ook het zicht op de kleine tuin van het palazzo, recht naar beneden. Vanuit dit perspectief zijn de mozaïeken rond de vijver het beste te bewonderen. De zwart-witte afbeeldingen gemaakt van kiezelstenen heten risseu, een lokale mozaiëkstijl die veel gebruikt is in de kerken van Liguria, de Noord-Italiaanse regio waarin Genua ligt.