Het Verzetsmuseum

De interactieve tentoonstellingen in het Verzetsmuseum te Amsterdam geven een sfeerimpressie van Nederland in de Tweede Wereldoorlog. Tijdens deze periode van 1940 tot 1945 deden sommige Nederlanders hun best om de Duitse bezetter te ondermijnen – vaak met gevaar voor eigen leven. In de boeiende collectie komen door persoonlijke verhalen de grote en kleine daden van Nederlanders in oorlogstijd aan bod.

Kunst & Cultuur
Verborgen pistool van verzetsman

Verborgen pistool van verzetsman

Dilemma’s in oorlogstijd

Vanaf de Duitse invasie werd het steeds grimmiger in Nederland. Er was veel honger en armoede. Ondertussen werd de Joodse bevolking steeds agressiever vervolgd. Veel Nederlanders stonden voor een lastige keuze: meedoen, niets doen of verzet plegen? In de permanente tentoonstelling van het Verzetsmuseum wordt duidelijk op wat voor manieren de Nederlanders omgingen met deze dilemma’s. Persoonlijke verhalen en citaten ondersteunen de authentieke objecten in de kijkkasten. Het Nederlandse verzet kwam vrijwel direct na de Duitse invasie op gang. Er waren openlijke acties tegen de bezetter zoals stakingen en studentenprotesten, maar ook clandestiene operaties. Zo ondermijnde de illegale pers de Duitse censuur en was het vervalsen van papieren aan de orde van de dag. Maar ook sabotage en dodelijke aanslagen behoorden tot de verzetsacties. De grootste Nederlandse verzetsorganisatie was de LO (Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers). Deze hielp ongeveer 300.000 mensen, onder wie 25.000 Joden, aan een onderduikadres.

Het verzetsmuseum

Het verzetsmuseum

De oorlog in Nederlands-Indië

De afdeling over Nederlands-Indië is absoluut de moeite waard te bezoeken. Hier worden de aangrijpende verhalen verteld van degenen die de Tweede Wereldoorlog in de voormalige Nederlandse kolonie beleefden. Deze redelijk onbekende geschiedenis is buitengewoon interessant. De anekdotes en authentieke voorwerpen maken de ontberingen van Nederlanders, Indische Nederlanders, Indonesiërs en Chinezen inzichtelijk. De Japanse bezetter interneerde een groot deel van de Nederlands-Indische burgerbevolking in kampen. De mannen, vrouwen en kinderen in deze kampen, maar ook de Indonesische bevolking erbuiten, leefden in grote armoede en honger. De bevrijding volgde in augustus 1945; enkele maanden na de bevrijding van Nederland.

Bekijk Reisgids Een vlucht boeken

Gerelateerde artikelen