Gebakken in Hongkong
Er wordt flink gebakken in Hongkong. De Portugezen introduceerden hun eiertaartjes in het Verre Oosten via Macau. Tai Cheon Bakery bakt er in Hongkong inmiddels dagelijks honderden van. De bakkerij is een begrip, de laatste Britse gouverneur zou er de deur plat hebben gelopen. De rij staat nog steeds tot op straat – altijd een goed teken. Deze eiertaartjes, met een knapperige rand en een zachte custardvulling, zijn het lekkerst als ze nog warm zijn. In de buurt worden ook volop 'wife cakes' gebakken. Deze typische snack uit Kanton is gevuld met amandelpasta en waspompoen. Vijf kruiden zijn aan het deeg toegevoegd; om uw smaakpapillen te verrassen worden de bolletjes bestrooid met sesamzaad. En wat te denken van de ananasbroodjes. Er zit oorspronkelijk helemaal geen fruit in de broodjes – de korst lijkt op die van een ananas, vandaar. De smaak is goddelijk, onder meer door de combinatie van twee deegsoorten.
Het is altijd tijd voor een toetje
Van complexe gelaagde taarten tot eenvoudige snoepjes – het kan de inwoners van Hongkong niet zoet genoeg. Een populair tussendoortje is suikerrietsap, dat in verschillende cafés te verkrijgen is. Van rietstengels worden in ouderwetse molens een mierzoete drank gefabriceerd. Tip: volgens de Chinezen is suikerrietsap het lekkerst na een pittige maaltijd. Een aanrader voor zoete toetjes is Hui Lau Shan. Wat begon als een kruidenwinkel buiten het centrum, is uitgegroeid tot een imperium van 52 vestigingen. Er staan heel wat toetjes op hun menukaart. Haast overal gaat zoete mango in, van het ijs tot de pudding. Meer fruit vindt u bij Lucky Dessert, eveneens met meerdere vestigingen. Zij gebruiken in hun gelatine doerian, een vrucht met een helse geur maar hemelse smaak. Over gelatine gesproken: Kei Kee Dessert bouwt er de grootste nagerechten van. Enorme coupes worden gevuld met gelatineblokjes, gemengd fruit en gecondenseerde melk. De porties van hun nagerechten zijn zó groot dat u het diner beter helemaal over kunt slaan als u hier komt snoepen.