Braaien in de buitenlucht
Eén culinaire traditie delen alle Zuid-Afrikanen met elkaar: de braai. Deze barbecue is een waar instituut in Zuid-Afrika; op een zonnige dag is er niets heerlijkers dan een smakelijk stuk ‘boerewors’, nog heet van de grill. In Kaapstad heeft vrijwel elk park braaifaciliteiten, waar iedereen met een gevulde picknickmand terecht kan. Trek bijvoorbeeld naar Buffels Bay en geniet op het strand van vers gegrilde kreeft. Of neem plaats bij Mzoli’s Place, een ongedwongen eetgelegenheid compleet met slagerij. Kies uw vlees en braaien maar!
Oosterse specerijen in Bo-Kaap
Met zijn gekleurde huizen en geplaveide straten is Bo-Kaap een van de mooiste wijken van Kaapstad. Hier vestigden zich de Kaap-Maleiers: voormalige slaven uit Indonesië, de Maleisische archipel en India die in de 17de eeuw door de Nederlanders en Engelsen naar de Kaap werden gebracht. Zij brachten geurige specerijen mee als kruidnagel, nootmuskaat, gember en koriander. Als u deze oosterse smaken wilt proeven, kunt u aanschuiven bij Biesmiellah, een knus Kaap-Maleisisch familierestaurant. Specialiteit is hier de typisch Zuid-Afrikaanse bobotie, een heerlijke kruidige gehaktschotel met chutney en rozijnen.
Zuid-Afrikaans zoet
Zuid-Afrikanen zijn dol op zoetigheid. Een klassiek dessert dat u overal op de kaart zult vinden is Malva-pudding, traditioneel geserveerd met abrikozenjam en room of ijs. Ook typisch Zuid-Afrikaans zijn de koeksisters: gevlochten lekkernijen van deeg, overgoten met siroop. Of neem bij de koffie een stukje melktert. Deze lichtzoete ‘melktaart’ op basis van melk en eieren is simpel maar overheerlijk. De beste cupcakes van Kaapstad vindt u bij Charly’s Bakery. De knalroze façade herbergt een paradijs aan petitfours, koekjes en taartjes in alle kleuren en smaken.