Michelinster: PM & Vänner
Heel Zweden kent PM & Vänner, een waar culinair imperium met 74 hotelkamers, een restaurant met een Michelinster, een bistro, bar en bakkerij. Woud, water en weide zijn de pijlers onder het menu, met keuze uit 5 of 9 gangen en gerechten als bijvoorbeeld langoustines met schorseneer, champignons met truffel en elandkalfsvlees met eekhoorntjesbrood. Het restaurant is alleen open voor het diner, de bistro biedt ruimere openingstijden en traditionele husmanskost (dagelijkse kost) met een moderne draai.
Fika: koffiepauze op z’n Zweeds
Niets is Zweedser dan fika. In Växjö maakt men serieus werk van de koffiepauze. Tweemaal daags komt het werkzame leven tot stilstand en komen behalve koffie ook sandwiches, koekjes, cakejes en kaneelbroodjes op tafel. De gemeenschappelijke koffiepauze is volgens wetenschappers een reden dat Zweden creatiever, productiever en stressvrij zijn. De Zweden zelf doen het doorgaans op kantoor, in de tuin of aan de keukentafel, maar ook bezoekers kunnen het beleven, bijvoorbeeld bij de oudste banketbakkerij van Zweden: Broqvist Konditori.
Dineren als een kasteelheer of -freule
Het doet middeleeuws aan, maar toch werd Slot Teleborg pas in 1900 gebouwd, als huwelijksgeschenk van een excentrieke graaf aan zijn echtgenote. Het sprookjeskasteel, even buiten het centrum op de oever van het meer Trummen, doet tegenwoordig dienst als luxehotel met 29 kamers. In het met antiek meubilair ingerichte restaurant staan Zweedse klassiekers als aardpeersoep, zalmtartaar en stoofvlees op het menu. Wel even reserveren. ’s Zomers is er in de kasteeltuin een romantisch café, Brygghuset, met uitzicht op het meer.